Decebalus'un Kaya Heykeli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yandan görünüm
Önden görünümü

Decebalus'un kaya heykeli, Roma imparatorları Domitianus ve Trajan'a karşı, bugünkü Romanya'ya karşılık gelen ülkesinin bağımsızlığını korumak için savaşan Daçya'nın son kralı, Decebalus'un (MS 87–106) kayalara oyulmuş heykelidir.

Heykel, Mehedinți ilindeki Orşova şehri yakınlarında yer almaktadır. 1994-2004 yılları arasında, Romanya ile Sırbistan arasındaki sınırı oluşturan Tuna Nehri üzerindeki kayalık bir tepede, Demirkapı'da yapıldı. Daçya kralının heykeli, 55 metre yüksekliğinde ve 25 metre genişliğinde ve Avrupa'nın en yüksek kaya kabartmasıdır.

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanyalı iş insanı Iosif Constantin Drăgan tarafından yaptırılmış ve on iki heykeltıraşın tamamlaması 10 yıl sürmüştür. Baş artist heykeltıraş, Orşova'dan Florin Cotarcea idi.[1] Drăgan'ın web sitesine göre, iş insanı kayayı 1992'de satın aldı ve ardından İtalyan heykeltıraş Mario Galeotti konumu değerlendirdi ve bir öncü model yaptı. İlk altı yıl kayayı temel şekillendirmeyi içeriyordu ve kalan dört yıl ise detayları tamamlamaya ayrılmıştı.[2]

Decebalus'un yüzünün altında "DECEBALUS REX — DRAGAN FECIT" ("Kral Decebalus - Drăgan tarafından yapılmıştır") yazan Latince bir yazıt vardır. Oyma, nehrin Romanya'ya bakan Sırp tarafındaki kayaya oyulmuş antik bir anıt plakanın karşısına yerleştirildi. Tabula Traiana olarak bilinen plaka, Trajan'ın Tuna boyunca askeri rotasını tamamlandığını kaydediyor ve böylece Decebalus'un 105'te Trajan tarafından son yenilgisini ve Daçya krallığının Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesini anıyor. Drăgan, Sırpların nehrin karşı tarafında Decebalus ile yüzleşiyormuş gibi bir Roma İmparatoru'nun dev bir heykelini oymasını istedi, ancak Sırplar bunu reddetti.

Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Drăgan, Romanya'yı medeniyetin ana beşiği olarak göstermeye çalışan ve Romanya'yı sözde Orta Avrupa'ya hakim olan eski bir Traklar imparatorluğuyla özdeşleştiren milliyetçi bir ideoloji olan protokronizm hareketinin önde gelen isimlerinden biriydi.[3] Bu ideolojide, Romanya'nın Roma öncesi adı olan Daçya, Drăgan'ın kitabı ve No, tracii ("Biz Trakyalılar") dergisinde açıkladığı bir görüş olan bu Trakya kültürünün mirasçısıydı.[4]

Drăgan'ın vakfı olan Fundația Europeană Drăgan, "Giuseppe Costantino Dragan, medeniyet ateşinin eski Romanya topraklarında başladığı teorisinin güçlü bir destekçisi olduğunu ve çalışmalarında da aynı şekilde tartıştığını" belirtiyor.[2] Drăgan, heykeli medeniyetin beşiğine giden bir işaret olarak görüyor. "Decebal Rex Dragan Fecit'e seyahat eden herkes aynı zamanda Avrupa medeniyetinin kökenlerine doğru seyahat ediyor ve Birleşik Avrupa'nın tarihin gidişatını temsil ettiğini keşfedecek" dedi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Daniela Schily, Matthias Eickhoff, Donau: von Regensburg zum Schwarzen Meer, DuMont Reiseverlag, 2010, p. 237.
  2. ^ a b "Fundatia Europeana Dragan, DECEBALUS REX DRAGAN FECIT, History of the monument". Decebalusrex.ro. 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Decebalusrex" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Katherine Verdery, National Ideology under Socialism. Identity and Cultural Politics in Ceaușescu's Romania, University of California Press, 1991
  4. ^ Lucian Boia, History and Myth in Romanian Consciousness, Central European University Press, Budapest, 2001, p. 105

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]